Pälsvård Malteser

Pälsvård malteserhundar

En malteser med lång päls kräver en hel del pälsvård. Det är bra om man kan kamma igenom pälsen en gång om dagen och bada hunden varannan vecka. Jag är ute i skogen mycket med mina hundar så jag måsta bada mina oftare. Ca en gång i veckan. På sommaren när det är fint väder räcker det med varannan vecka. Till vardags använder jag ett parfymfritt schampo av märket Wampum och ibland använder jag ett schampo för hundar med vita pälsar. Om pälsen är torr och tovar sig brukar jag använda vanlig parfymfri hudlotion och lägga på topparna på pälsen. Låt det sitta i en stund så blir det mycket lättare att reda ut pälsen.

När du kammar hunden är det viktigt att du kammar ända inifrån huden och ut. Alltså inte bara borstar topparna. När hunden är runt året byter den päls och då tovar sig pälsen extra mycket. Ha tålamod! Det blir bättre. Jag använder en vanlig stålkam och när det blir tovor i pälsen skär jag ut dem med en vass sax. Jag skär inifrån närmast huden, igenom tovan och rakt ut. Då är det ingen risk att man skadar hunden.

Periodvis rinner ögonen mer på hunden och det blir fula bruna missfärgningar under hundens ögon. Det finns lite olika knep att hålla pälsen vit och här får man prova sig fram vilket som passar bäst i er familj. Många använder potatismjöl eller barnpuder för att hålla pälsen torr under ögonen. Det finns ett preparat som heter ”jean peau eye care” som jag använder ibland och det brukar fungera. Det är en svart flaska med en vätska som man droppar i ögonen. Den gör rent och vidgar tårkanalerna så om något fastnat där rensas det bort. Mer information om maltesers pälsvård finns på Malteserringens hemsida.

Många klipper sina malteser för att få en mer lättskött päls. När det regnar ute är det bra om hunden har ett regntäcke på sig. För dom blir verkligen våta och blir lätt kalla om man stannar och pratar med någon under promenaden.

Senaste kommentarer

I går | 20:51

Hej lena.vi har funderat mycket på att skaffa en hund till,vet ju att du inte har chihahuha nu men vet du någon bra kennel?Vill gärna skaffa en kompis till Diva

...
05.07 | 09:54

Hej
Vi är ett par som önskar malteser valp har en bichon/pappilon hemma nu han är 9 år.finns det kö lista eller liknande.
Kan man komma på besök
Mvh madelen

...
02.07 | 21:09

Tyvärr har jag inga valpar eller vuxna hundar att sälja just nu.

...
02.07 | 17:06

Hej jag heter Ronja och vill gärna köpa en malteser fast omplacering som passar familj med barn eller på fodervärd :) vi bor i Mellerud Dalsland

...